Η Δήμητρα Φραντζή μας μιλάει για την εμπειρία της στον αθλητισμό, πώς το τρέξιμο έγινε για την ίδια ο «ύψιστος θεραπευτής» και μας δίνει tips για μία σωστή εκκίνηση.

Πολλές φορές θα έχετε ακούσει να γίνεται παραλληλισμός ανάμεσα στο τρέξιμο και στο γέλιο ως δυο από τα πιο θεραπευτικά πράγματα. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι έχουμε μια τάση να αισθανόμαστε μικροί μπροστά στις συνήθειες που μας εξελίσσουν και που βοηθούν το σώμα μας. Το να τρέχει κανείς είναι μια δραστηριότητα τόσο απλή, κι όμως   απίστευτα απελευθερωτική. Βέβαια το να ξεκινήσει κάποιος να τρέχει είναι ένα άλλο ζήτημα. Ίσως αν γνωρίζαμε καλύτερα τα οφέλη του τρεξίματος, να το εντάσσαμε ευκολότερα στη ρουτίνα μας.

Γνωστό είναι το τρέξιμο ως το καταπραϋντικό φάρμακο του άγχους και του στρες. Τρέχοντας ο νους μας ανοίγει και οι επίμονοι προβληματισμοί που μας βασανίζουν κατά τη διάρκεια της μέρας υποχωρούν. Καταλαβαίνουμε πως αποτελεί βασικό σύμμαχο της ψυχικής υγείας και έτσι αυξάνει το επίπεδο της αυτοπεποίθησης, ενώ διευρύνει ακόμα και την ικανότητα της φαντασίας.

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει το πόσο θετικά επηρεάζει την σωματική μας υγεία. Πέρα από την συμβολή του στην απώλεια βάρους και στην βελτίωση της αντοχής, λειτουργεί και προληπτικά όσον αφορά ασθένειες όπως ο καρκίνος του μαστού και διάφορες καρδιοπάθειες. Ταυτόχρονα δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Καθοριστικός παράγοντας για τη καλύτερη απόδοση μας στο τρέξιμο, αλλά και για την αποφυγή διαφόρων τραυματισμών είναι η σωστή ενδυνάμωση.

Ζωντανό παράδειγμα της ιαματικής ικανότητας του τρεξίματος είναι η αγαπημένη μας συνεργάτιδα, Δήμητρα Φραντζή, διακεκριμένη αθλήτρια και ambassador της SQUATWOLF στην Ελλάδα. Πρώην νοσηλεύτρια και νυν καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε παιδιά και ενήλικες, βιώνει τον αθλητισμό ως αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς. Σε μια σύντομη συνέντευξη μας, μοιράζεται την ιστορία της με το τρέξιμο αλλά και κάποια χρήσιμα tips ενδυνάμωσης.

 Τι είναι αυτό που κάνει τον αθλητισμό σημαντικό κομμάτι στη ζωή σου;

Ο αθλητισμός είναι το πιο σημαντικό και καθοριστικό κομμάτι της ζωής μου. Μέσω αυτού κατάφερα να κάνω όσα δε μπορούσα σαν παιδί να ζήσω. Από τα πιο απλά, μέχρι και τα ακατόρθωτα, έγιναν όλα δυνατά, όταν αποφάσισα να εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητα μου. Από ένα παιδί στερημένο στο αγαθό της υγείας, δίνοντας μου το κίνητρο να σπουδάσω και έπειτα να εργαστώ ως νοσηλεύτρια και καθηγήτρια φυσικής αγωγής σε παιδιά και ενήλικες, έχω μια ευκαιρία να μεταδίδω καθημερινά την σημαντικότητα της δια βίου άσκησης. 

Ήμουν μόλις ενός έτους όταν διεγνώσθη με άσθμα. Οι μακροχρόνιες οξείες επιδεινώσεις  μέχρι τα 17 δε μου επέτρεπαν να κάνω ούτε τα πιο απλά πράγματα που οι περισσότεροι τα έχουν δεδομένα στη καθημερινότητα τους. Δεν μπορούσα να φάω, να γελάσω, να κλάψω, να παίξω. Οτιδήποτε προκαλούσε συσπάσεις στη πνευμονική περιοχή ήταν αιτία για βαριές ασθματικές κρίσεις με εβδομαδιαίες έως και μηνιαίες διαμονές σε νοσοκομεία. 

Στα 17 επαναστάτησα, 45 κιλά πια με 1.75 σκεβρωμένο ύψος, και πέρα από τις αντίθετες γνώμες των γιατρών και της οικογένειας πήρα την απόφαση να γραφτώ σε ένα τοπικό αθλητικό σύλλογο στίβου.

Αυτό ήταν!

Χρειάστηκε να παλέψω για 2 χρόνια ώστε να καταφέρω να ολοκληρώσω μια προπόνηση χωρίς κρίση και χρήση φαρμάκων.Έκτοτε, προσπαθώ να ζω ότι έχασα σαν παιδί. Κατάφερα μέχρι και να συμμετέχω με το εθνόσημο σε διεθνείς αγώνες στίβου. Κρέμασα τα αγωνιστικά μου παπούτσια το 2019, ευγνώμων για όλα όσα έζησα, χωρίς βέβαια να σταματήσω ποτέ την προπόνηση.

Σε τι βαθμό εντάσσεις το τρέξιμο στις προπονήσεις σου; Τι προσφέρει σε αυτές;

Η άσκηση βρίσκεται στο καθημερινό μου πρόγραμμα είτε σε μορφή μυϊκής ενδυνάμωσης είτε σαν τρέξιμο. Το τρέξιμο είναι για μένα η προσευχή μου.

Μου δίνει ζωή, με ηρεμεί, με κάνει να νιώθω άτρωτη αν και ξέρω καλά ότι δεν είμαι.

Το τρέξιμο ποικίλει στην ένταση ανά προπόνηση.

Θα τρέξω με τη μορφή αερόβιου δηλαδή ένα συνεχόμενο, χαμηλής έντασης τρέξιμο για περίπου 20 με 25 λεπτά ή θα κάνω μια διαλειμματική προπόνηση με λίγα μέτρα τρέξιμο ( πχ 100μέτρα, 200μέτρα) σε υψηλότερη ένταση για να κρατώ δυνατά τα πόδια μου. Δεν υπάρχει πιο ωραία αίσθηση από εκείνη της δύναμης στα πόδια!

Η αερόβια προπόνηση, πέρα από ευεξία, μου προσφέρει την διατήρηση των επιπέδων πρόσληψης οξυγόνου σε ικανοποιητικά επίπεδα, κάτι που προσωπικά για μένα είναι ζωτικής σημασίας, σε σχέση με το κοινό σύνολο που το κάνει σαν χόμπι.

Από την άλλη, η υψηλής έντασης προπόνηση μου δίνει δύναμη διατηρώντας το μυϊκό σύστημα σε εγρήγορση και σε πολύ καλή κατάσταση.

Όπως καταλάβατε, το τρέξιμο για μένα είναι μέρος της καθημερινότητας μου υψίστης σημασίας, όχι μόνο λόγω της ευεξίας και των οφελών που έχει να προσφέρει, αλλά γιατί αυτό κυριολεκτικά μου δίνει ζωή.

Τέλος, μπορείς να μας δώσεις κάποια tips για ενδυνάμωση στο τρέξιμο;

Ο ανθρώπινος οργανισμός μηχανικά είναι άρτια κατασκευασμένος για να τρέχει. Αν κάποιος έχει πάρει την απόφαση να ξεκινήσει το τρέξιμο τότε θα πρέπει να προσέξει τα εξής απλά αλλά σημαντικά βήματα.

1.Αρχίστε αργά και αυξήστε σταδιακά το ρυθμό σας:

Μην προσπαθήσετε να τρέξετε μεγάλες αποστάσεις ή μεγάλες ταχύτητες αμέσως. Ξεκινήστε με μικρές αποστάσεις και αργότερα αυξήστε τις σταδιακά όταν αισθάνεστε έτοιμοι.

2.Ενδυναμώστε τους μύες σας εκτός από το τρέξιμο:

Το τρέξιμο από μόνο του δεν είναι αρκετό. Προπόνηση για ενδυνάμωσης μυών με ασκήσεις με βάρη ή λάστιχα, μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματικότερη αντοχή και δύναμη κατά το τρέξιμο.

3.Ασκήσεις ευκινησίας:

Εκτός από τον ενδυναμωτικό προγραμματισμό, εστιάστε και σε ασκήσεις ευκινησίας για τους μύες σας. Ένας ευκίνητος μυς έχει μεγαλύτερη δύναμη και αντοχή.

4.Αποφύγετε τραυματισμούς:

Ακούστε το σώμα σας. Αν νιώθετε πόνο ή ανάγκη για ξεκούραση, δώστε τον απαραίτητο χρόνο στο σώμα σας να αναρρώσει.

5.Κατάλληλη διατροφή και ενυδάτωση:

Η σωστή διατροφή και ενυδάτωση είναι καίριας σημασίας για την απόδοσή σας και την ανάκαμψη των μυών σας μετά το τρέξιμο.

6.Προπόνηση σε διαφορετικές επιφάνειες:

Το τρέξιμο σε διαφορετικές επιφάνειες όπως χωμάτινα μονοπάτια, λάσπη ή λόφους μπορεί να ενδυναμώσει διαφορετικούς μύες και να βελτιώσει την ισορροπία και τη σταθερότητα του σώματος.

7.Ξεκούραση:

Δώστε στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να ξεκουραστεί και να αναρρώσει ανάμεσα στις προπονήσεις. Ο ύπνος και η ανάπαυλα είναι εξίσου σημαντικοί με την προπόνηση για την αποκατάσταση των μυών και την αποφυγή τραυματισμών.

Η Δήμητρα Φραντζή, θα είναι παρούσα, δίνοντας συμβουλές στους συμμετέχοντες, στο 3ο κατά χρονική σειρά Sterea Run. Μια όμορφη γιορτή που τιμά τον αθλητισμό, με  δρομικούς αγώνες σε όλη τη Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Παράλληλα θα παρακολουθήσει  τους αθλητές της να αγωνίζονται στους διασυλλογικούς αγώνες ανοιχτού στίβου, που ξεκινούν τώρα, την άνοιξη.

Φυσικά συνεχίζει και τις δικές της προπονήσεις, με σύμμαχο τα απόλυτα premium, τεχνικά και stylish ρούχα της SQUATWOLF, από το DUBAI που πλέον αντιπροσωπεύει η SportAdore αποκλειστικά για Ελλάδα και Κύπρο. Η ίδια δηλώνει πως την εμπνέουν να νιώθει άνετη και  ασταμάτητη, σε κάθε της αθλητική δραστηριότητα.

Τέλος για μια ακόμη χρονιά η διοίκηση του αθλητικού συλλόγου της, προσπαθεί να τη πείσει να αγωνιστεί τη φετινή χρονιά, αφού δεν σταματά ποτέ τις προπονήσεις της ενώ η  Δήμητρα δήλωσε από τη πλευρά της:

«Ποιος ξέρει; μπορεί και να φορέσω ξανά την αγωνιστική μου στολή. Να την τιμήσω που με έσωσε, με έναν ακόμη αγώνα!»